سبد خرید شما خالی است.
نگهداری دیگ بخار (Steam Boiler Maintenances) به مجموعه کارهایی میگویند که جهت بهرهبردای صحیح از سیستم بخار و جلوگیری از ایجاد هر گونه حادثه خطر زا در یک موتورخانه بخار صورت میگیرد. نگهداری دیگ بخار توسط اپراتور صورت میگیرد که کاملا با نحوه عملکرد و فیزیک کل سیستم دیگ بخار یک مجموعه آشنایی دارد. در این مقاله در مورد عملیات مختلف نگهداری دیگهای بخار توضیح دادهایم.
فهرست مطالب
نگهداری دیگ بخار شامل چه مواردی است؟
به تمام عملیات و مجموعه فعالیتهایی که در جهت بهبود عملکرد یک سیستم بخار و جلوگیری از هر گونه خطر احتمالی در موتورخانه را ایجاد کند نگهداری از دیگ بخار گفته میشود. معمولا بهرهبردار باید یک یا دو نفر (یا حتی بیشتر) نیروی مقیم را جهت بهرهبرداری و نگهداری دائم از یک سیستم بخار در محل مستقر کند. سیستم بخار به دلیل اینکه سیال دو فازی است و احتمال گرفتگی یا اختلال در یک سیستم میتواند خطرات زیادی داشته باشد بسیار حساستر است.
معمولا تمامی تجهیزات دیگ بخار به صورت روزانه طبق یک چک لیست باید بررسی شوند. همچنین در قسمتهای مختلف باید آژیرهای خاصی قرار داده شوند تا در صورتی که سیستم در حالت بحرانی قرار گرفت نفر بهرهبردار بتواند سریعا در جهت رفع نقص اقدام کند. همچنین خاموش کردن کل سیستم یا راهاندازی کل سیستم بخار هم در یک مجموعه از وظایف نفر بهرهبردار در یک موتورخانه است.
دورههای انجام کارهای نگهداری دیگ بخار به چه صورت است؟
معمولا عملیات مختلفی باید روی نگهداری سیستم و بویلر بخار انجام شود. برخی از این موارد به قدری ضروری هستند که باید روزانه انجام شود و برخی دیگر باید در دورههای طولانیتر مانند هر ماه یا هر سال صورت پذیرد. تمامی این موارد در مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان آورده شده است. اپراتور علاوه بر دستورالعمل شرکت سازنده یا بهرهبردار، باید طبق مقررات مندرج در این بخش اقدام به نگهداری سیستم بکند.
بخش ۵-۳-۱ از مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان در رابطه با نگهداری دیگ بخار
علاوه بر بازبینی روزانه، هفتگی، ماهیانه یا سالیانه که قبلا به آن اشاره شد، دیگهای بخار باید سالیانه یکبار به شرح ذیل بازبینی شوند. این موارد نکاتی هستند که طبق مبحث ۲۲ مقررات ملی ساختمان تدوین شدهاند و انجام این موارد طبق قانون الزامی است. در ضمن اجرای این مقررات انجام بقیه بازرسیها و بررسیهای مورد نیاز که توسط تولیدکننده یا بهرهبردار مشخص شدهاست را منتفی نمیکند.
- بازرسی مشعل، بازدید فن، دریچه و دمپرهای ورود هوا، تمیز کردن کامل مشعل، بازبینی افشانک سوخت، مدار جرقه الکتریکی و تمیزکاری و تعویض الکترودها در صورت لزوم
- بازرسی کلیه کنترلها و نشانگرهای دما و فشار و تصحیح و تنظیم و نظافت و تعویض در صورت لزوم
- باز کردن دربهای دسترسی در جلو و عقب دیگ، تمیز کردن محفظه احتراق و اجزای داخلی آن تا خروجی به دودکش، تعویض واشرهای سوخته و بستن هوابند دربهای دیگ
- بازبینی دودکش، کلاهک خروج دود، اندازه گیری ترکیبات دود خروجی و مقایسه آن با مقادیر استاندارد و تنظیم مشعل برای تطابق ترکیبات دود خروجی با مقادیر استاندارد
- باز کردن و بستن شیر قطع سریع تخلیه و شیر اطمینان و آزمایش آنها برای عملکرد مناسب و زیر آب زنی و رسوب زدایی بر اساس دستورالعملهای سازنده
- بازرسی تابلوهای برق و کنترل، غبارگیری ترمینالها و اجزای تابلو و تعویض قطعات معیوب
- کنترل پمپ تغذیه دیگهای بخار و انجام آزمایش آنالیز آب تغذیه در صورت لزوم
- بازرسی شیشههای آبنما و شیرهای ورود و خروج آن و اطمینان از سلامت شیشه و شیرها، باز کردن و بستن و تمیزکاری آنها و تعویض در صورت نیاز
- کنترل مخزن تغذیه مواد شیمیایی در مسیر آب تغذیه
نگهداری از چه تجهیزات دیگری شامل نگهداری دیگ بخار میشود؟
اپراتور بویلر بخار علاوه بر اینکه باید بر عملکرد صحیح بویلر نظارت داشته باشد، باید بر بقیه تجهیزات بخار هم نظارت کامل داشته باشد. عملکرد تجهیزات دیگ مانند مخزن کندانس، سختی گیر رزینی و دی اریتور میتواند در نگهداری دیگ بخار بسیار تاثیرگذار باشد. برای تمامی این تجهیزات باید یک روتین کلی مراقب و بازرسی (Inspection) وجود داشته باشد. در این قسمت به برخی از این موارد اشاره میکنیم.
نگهداری مخزن کندانس سیستم بخار
اولین قسمت کل یک سیستم تولید بخار مخزن کندانس است. آب تصفیه شده در سختی گیر رزینی ابتدا وارد مخزن کندانس میشود تا در صورت لزوم به سمت دی اریتور یا بویلر بخار پمپ شود. مخزن کندانس یک مخزن ذخیره است که معمولا فشار اتمسفریک دارد و برای سیستم بخار تعبیه میشود. معمولا در مورد نگهداری دیگ بخار، اپراتور باید مدام سطح آب در مخزن کندانس را بررسی کند و عملکرد لول سوئیچ بسیار در این قضیه مهم است.
نگهداری و بررسی دی اریتور
بعد از مخزن کندانس، آب وارد دی اریتور میشود تا با روشهای مکانیک سیالاتی هوازدایی یا گاز زدایی شود. همه موتورخانههای بخار لزوما دی اریتور ندارند. ولی در صورتی که دی اریتور وجود داشته باشد، باید سطح آب در دی اریتور، عملکرد کلید سطح بالا و پایین، آبنما و شیر بلودان هر روز چک شود. به طور کلی بررسی دی اریتور شامل موارد ذیل میشود:
- بررسی قطع و وصل کلید سطح در بالا و پایین
- دمای دی اریتور (در صورتی که پایین باشد باعث شوک به بویلر میشود.)
- بررسی آبنما و صحت سنجی کلید سطح با آبنما
- بلودان دی اریتور برای اطمینان از وجود آب و خالی کردن ضایعات
سلام! ببخشید امکان ارسال قرارداد نگهداری برای ما وجود داره؟
سلام و درود بر شما
بله امکان عقد قرارداد تعمیر یا نگهداری برای جاهای مختلف وجود داره! اگر میشه برای برخی از جزئیات ابتدا با ما تماس بگیرید!