سبد خرید شما خالی است.
تعمیر بویلر بخار (ترجمه Steam Boiler Repair) یکی از عملیات تخصصی در جهت تایید و بازرسی دورهای بویلر بخار است. بویلرهای بخار به دلیل وجود بخار در سیستم و دمای بالاتر، پتانسیل بیشتری برای خوردگی و از بین رفتن دارند. لذا در بویل بخار معمولا صفحه لوله (Tube Sheet)، تیوبهای (Tube) یا پوسته (Shell) معمولا دستخوش پوسیدگی و خوردگی میشوند. در این مقاله در مورد برخی از کارهایی که در جهت تعمیرات دیگ بخار انجام میشود صحبت کردهایم.
فهرست مطالب
تعمیر بویلر بخار شامل چه مواردی است؟
به مجموعه عملیاتی که در جهت نوسازی، ترمیم یا تعویض قطعات بویلر بخار یا دیگ آب داغ انجام میشود تعمیر دیگ بخار میگوییم. بویلر بخار و آب داغ به دلیل حساسیت بالا در امنیت و ایمنی افراد استفاده کننده، حتما باید دارای تمامی تاییدیههای مختلف در مدت زمان دورهای مشخص باشد. لذا بعد از بازرسی بویلر بخار در صورتی که تشخیص دهند که قسمتی نیاز به ترمیم یا تعویض دارد، در اسرع وقت باید انجام شود.
دیگهای بخار به دلیل اهمیت موارد ایمنی که باید در آنها رعایت شود و همچنین به خاطر الزامات سازمان ملی استاندارد که برای بهرهبرداری از دیگهای بخار تهیه شده است، به صورت دورهای تحت نظر بازرس رسمی اداره ملی استاندارد بررسی میشوند. در صورتی که عیوبی در دیگ بخار دیده نشود، نیازی به تعویض یا تعمیرات دیگ نیست. تعمیرات بویلر بخار وقتی آغاز میشود که در این بازرس مشخص شود که دیگ در برخی از جاها به مشکل فنی برخورد کرده است.
تعویض صفحه لوله (Tube Sheet) در دیگ بخار و بویلر آب داغ
تعویض صفحه لولهها یکی از اساسیترین موارد در تعمیر بویلر بخار و یا دیگهای آب داغ فولادی است. در بسیاری از دیگهای بخار یا آب داغ (به خصوص دیگهای عقب خشک (Dry Back Steam Boiler)) صفحه لولهها به دلیل اینکه بیشترین تماس را با بخار دارند و همچنین تحت تماس با محصولات احتراق هستند، به تعمیرات و تعویض نیاز دارند. از آنجایی که این دسته از بویلرها به بویلرهای پوسته و لوله (Shell & Tube Boiler) هم معروف هستند، دقیقا عین همین موارد در مبدلهای حرارتی هم انجام میشود.
صفحه لوله به قسمتی از دیگ بخار گفته میشود که تیوبها در دو طرف به آنها جوشکاری میشوند و سپس این صفحه لولهها به پوسته جوش میشوند. همچنین به دلیل افزایش طول لولهها به دلیل انبساط و انقباض طولی، صفحه لولهها دچار خستگی بیشتری نسبت به قطعات دیگر میشوند. لذا تعمیر بویلر بخار در این قسمتها به مراتب بیشتر است.
معمولا سوراخکاری صفحه لوله قبل از ساخت بویلر با دستگاه رادیال یا با لیرز انجام میشود. بعد از اینکه دیگ تولید شد و لولهها جوشکاری شدند، امکان استفاده از دستگاه دریل بسیار پایینتر است. در این موارد معمولا از دستگاههای برش دستی یا هوا برش استفاده میشود. هر چند کیفیت سوراخکاری با این دستگاهها پایینتر است ولی به طور کلی در برخی مواقع چارهای وجود ندارد.
تعویض تیوبها (Retube) برای تعمیر بویلر بخار و دیگ آب داغ
یکی دیگر از موارد در تعمیر دیگهای بخار و بویلرهای آب داغ، تعویض تیوبها است. در بسیاری از موارد با تعویض صفحه لوله، تعویض تیوبها هم انجام میشود. انتهای تیوبها قسمتی است که تحت تاثیر بیشترین تنش حرارتی هستند. برای همین از همین قسمت دچار خرابی میشوند. این قضیه در دیگهای عقب خشک (Dry Back Boiler) بیشتر هم میشود. جایی که با وجود تنشهای حرارتی، محصولات احتراق هم وجود دارند.
نکتهای که باید دقت کرد این است که در تعویض تیوبهای بویلرهای بخار یا دیگهای آب داغ باید حتما از لوله آتشخوار استفاده کرد. لولههای آتشخوار باید مشخصههای استاندارد لوله ST35/8 را داشته باشند. این لولهها دارای درصد کمتری از کربن هستند که باعث میشود در مقابل آتش یا محصولات اگزاست مقاومتتر باشند. این لولهها طبق استاندارد DIN17175 تولید میشوند.
در ریتیوب retube کردن یک دیگ بخار یا آب داغ نکات قابل توجهی را باید لحاظ کرد. اولین نکته در این قسمت این است که تیوبهای انتقال حرارت و تیوبهای مربوط به استحکام دیگ را باید در نظر گرفت. معمولا تیوبهای انتقال حرارت با ضخامت ۳.۲ میلیمتر در نظر گرفته میشود و تیوبهای مربوط به مقاومت صفحه لوله با ضخامت ۶.۵ میلیمتر در نظر گرفته میشود. همچنین قسمت راپر و تیوب شیت عقب و جلو هم حائز اهمیت هستند.
تعویض کوره دیگهای بخار و بویلرهای آب داغ
کوره در دیگهای فولادی مهمترین نقش را در انتقال حرارت دارد. بیشترین انتقال حرارت به صورت تشعشعی و در کوره دیگهای بخار انجام میشود. به خاطر تماس کاملا مستقیم با آتش در قسمت کوره، این قسمت هم دستخوش خرابیهای زیادی میشود. برای همین تعویض قسمت لوله آتشدان باید به خوبی انجام شود. لوله آتشدان معمولا از ورق 17MN4 یا آلیاژ لوله ST35/8 ساخته میشود.
جوشکاری قطعات مختلف تعمیری چگونه انجام میشود؟
معمولا جوشکاری دیگهای بخار میتواند با هر روش جوشکاری انجام شود. در تعمیر بویلر بخار یا دیگهای آب داغ به خاطر سرعت کار معمولا از جوشکاری برق (SMAW) و با الکترود 7018 انجام میشود. در صورتی که نیاز به جوش نفوذی باشد، اگر نیاز به Back Weld باشد از الکترود ۶۰۱۰ یا روش جوشکاری آرگونه استفاده میکنند.
تایید و بازرسی دورهای برای تعمیر دیگ بخار
طبق استاندارد ۲۲۱۵۶ تمامی دیگهای بخار باید دارای پلاک استاندارد باشند. همچنین بویلر بخار باید به صورت دورههای مشخص تحت نظر بازرسی ذیصلاح اداره استاندارد قرار بگیرید. در برخی موارد بعد از بازرسی، بازرس متوجه میشود که دیگ بخار یا دیگ فولادی آب داغ در برخی قسمتها دارای مشکل اساسی است. مثلا یک قطعه باید تعمیر یا تعویض شود. لذا تعمیر بویلر بخار در مرحله صورت میگیرد.
نگهداری بویلر بخار به چه صورت است؟
نگهداری بویلر بخار هم همانند تعمیرات از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. در صورتی که نگهداری دیگ بخار به درستی انجام شود، میتواند کمک زیادی در جهت کمتر شدن تعمیرات دورهای بویلر بخار بکند. از آنجایی که نگهداری بویلر بخار شامل موارد پیچیدهای است، لذا در یک مطلب جداگانه در مورد پارامترهایی که در نگهداری و بهرهبرداری از دیگ بخار اهمیت دارد صحبت خواهیم کرد.
برای دیدن نمونه کار به وبسایت آذر فراز تیلار مراجعه کنید!